Podróżowanie po świecie daje wiele możliwości. Dzięki niemu zdobywamy wiedzę na temat historii odwiedzanych przez nas krajów, możemy poznawać miejscowe zwyczaje i zagłębiać się w kulturę, wreszcie możemy kosztować kuchennych specjałów, których być może nie spróbowalibyśmy w naszym rodzinnym kraju.
Będąc w Armenii z pewnością warto skosztować tego, co ormiańska kuchnia ma do zaoferowania. Odnajdą się tutaj zarówno wielbiciele mięsnych, jak i bezmięsnych specjałów. Na stołach królują mięsa grillowane, duszone, pieczone czy smażone. Serwuje się tutaj ryż, kaszę. W kuchni tej nie brakuje faszerowanych warzyw (faszerowana papryka czy bakłażan są wyśmienite). Warto spróbować też zup, serów czy ryb. Najbardziej znanym daniem kuchni ormiańskiej jest dolma (mięso zawinięte w liście winogron). Warto spróbować też ormiańskiej harissy czyli gulaszu z pszenicy i mięsa. Na deser poleca się ciastko gata lub miejscowa baklava. Dzięki próbowaniu ormiańskich specjałów odkryjemy ten kraj od jego kulinarnej strony! Zdecydowanie warto to zrobić!

Chcesz spróbować ormiańskich specjałów? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Armenii biura podróży Globzon Travel: