Armenia – kaukaski kraj, który zachwyca i inspiruje. To miejsce, gdzie zobaczysz imponujące zabytki, będziesz podziwiać zapierające dech w piersiach krajobrazy i doświadczysz życzliwości oraz gościnności ze strony lokalnych mieszkańców. To również państwo, które słynie z koniaku oraz wyśmienitej kuchni. Jednym z najbardziej tradycyjnych dań tego kraju jest ormiańska harrisa czyli długo gotowany gulasz z pszenicy i mięsa. Kolejnym typowym przykładem ormiańskiego dania jest dolma. Standardowo jest to mięso mielone owinięte w liście winogron, jednak wielbiciele kuchni bezmięsnej również się nie zawiodą, gdyż coraz częściej serwuje się dolmę również w wersji bez mięsa (są to wtedy warzywa z ryżem również zawinięte w liście winogron). Inne przysmaki królujące na ormiańskich stołach to lawasz (tradycyjny płaski chleb), sery czy ryby. Wśród deserów króluje baklava czy gata. Tych potraw musisz spróbować w Armenii!
Chcesz spróbować ormiańskich specjałów? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Armenii biura podróży Globzon Travel: