Armenia to jeden z krajów Kaukazu. Kraj pełen zabytków, przepięknych widoków, niesamowitej gościnności i kuchennych specjałów, które zaspokoją podniebienia wszystkich smakoszy. W kuchni ormiańskiej mieszają się różne wpływy. Serwuje się tutaj dużo mięsa w przeróżnych postaciach, ale wielbiciele warzywnych specjałów również nie będą zawiedzeni, gdyż na stołach często goszczą warzywa (najczęściej grillowane, ale nie tylko). Daniem, które z pewnością warto spróbować są dolmy czyli mięso z ryżem zawinięte w liście winogron. Popularne są również faszerowane na przeróżne sposoby warzywa. W Armenii jada się też dużo suszonych owoców i orzechów. Oczywiście wszystkie potrawy doprawione są w odpowiedni sposób (dużą ilością przypraw i ziół) co sprawia, że chce się ich próbować.

Chcesz poznać Armenię od podszewki i spróbować jej kuchennych specjałów? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Armenii biura podróży Globzon Travel: