Tradycyjne potrawy kuchni ormiańskiej nie są najłatwiejsze w przygotowaniu. Składają się z wielu części, do wielu dań należy osobno przygotować ciasto, osobno farsz, a dodatkowo jeszcze sos. Najczęściej w Armenii używa się jagnięciny, bakłażanów i chleba (lawasza) i świeżych ziół, które dodają aromatu i unikatowego smaku. W daniach znajdziemy też często suszone owoce, rośliny strączkowe czy orzechy, które dodają pożywności danej potrawie.
Jednym z najbardziej typowych dań jest harisa (tradycyjny gulasz). Innym choćby dolma czyli potrawa przygotowywana z mięsa mielonego owiniętego w liście winogron (potrawa na zdjęciu obok). Armenia słynie też z alkoholi, między innymi koniaku, który czasem pija się do posiłków.
Marzysz o wyjeździe do Armenii? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do tego kraju biura podróży Vanellus Travel: