Z czym kojarzy się Armenia? Z zapierającymi dech w piersiach widokami i zabytkowymi miastami, miasteczkami i wioskami. Popularnym skojarzeniem jest też szczera, ormiańska gościnność oraz pyszna kuchnia, która zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Jak wiecie jesteśmy zdania, że aby poznać kraj od podszewki to należy poznać też jego kuchnię, dlatego w tym wpisie proponujemy 3 dania, których musisz koniecznie spróbować podróżując po Armenii.

  1. Dolma – w wersji mięsnej to mięso mielone, ryż i cebula pokropione sokiem z cytryny i zawinięte w liście winogron, a w wersji bezmięsnej to często warzywa z ryżem również zawinięte w liście winogron
  2. Ormiańska harissa – długo gotowany, aromatyczny gulasz z pszenicy i mięsa
  3. Gata – narodowe ciastko ormiańskie; ciasto to połączenie masła, mąki i jogurtu, a farsz to połączenie masła i cukru (czasem z orzechami)

Te dania z pewnością pozwolą poczuć zapachy kraju jakim jest Armenia. Spróbuj i się przekonaj!